roti / roti perancis
dicicah dgn menu di bawah
sup cendawan berkrim
**nyum nyum nyummy nyummy**
ok..meh nak share resepinye:
Bahannye:
200gm isi ayan (dicincang)
3 ulas bawang putih (dicincang)
1 biji bawang besar (dihiris)
250gm mentega
1 tin cendawan butang (potong nipis)
240gm tepung gandum
1 1/2 tin liter air
500ml susu segar
2 ketul kiub ayam
garam (secukup rasa)
lada sulah (secukup rasa)
dan..cara-cara saya memasaknya :D
1. Cairkan mentega dalam kadar api perlahan.
2. Tumiskan bawang besar & bawang putih hingga layu.
3. Masukkan isi ayam & cendawan, kacau sehingga ayam masak.
4. Masukkan tepung gandum, kacau sehingga kuning.
5. Masukkan air sedikit demi sedikit, kacau selalu spy tepung tak berketul, biarkan mendidih.
6. Tutup api dan biarkan sejuk seketika.
7. Kemudian kisar semua bahan yg dimasak tadi, tp jgn terlalu halus.
8. Masakkan semula dgn api yg perlahan bahan yang telah siap dikisar tadi.
9. Masukkan susu segar, kiub ayam, lada sulah dan garam secukup rasa. kacau & biarkan mendidih.
10. Siap untuk dihidangkan.
** saya suka untuk tambahkan spiral macaroni dalam hidangan yang siap seperti dalam gambar di atas (^_^) ...selamat mencuba yea....
[t] [a] [m] [a] [t]
No comments:
Post a Comment